Mikrogrönt och groddar


Vintern är här! Idag föll de första snöflingorna i Stockholm och mörkret känns oändligt! Vårt växthus står nu tomt på gården men i odlingslådorna utomhus går det fortfarande att hitta lite persilja, grönkål och mangold. För att åtminstone få lite nyskördad, grön kärlek till middagen eller på mackan odlar jag groddar och mikrogrönt på fönsterbrädan. Mängden blir minimal men näringen i dessa små skott är desto större. På bilden syns ärtskott från gula ärtor, skott av grönkål och pak choi samt groddar av broccolifrö och alfa-alfa. De här näringsbomberna är lättodlade och behöver inte mycket ljus alls.

Det allra enklaste att börja med om du inte provat tidigare är ärtskott: Köp ett paket gula ärtor i en vanlig matbutik och blötlägg dem i massor av vatten över en dag eller upp till ett dygn – det är inte så noga att vara exakt här. Fyll en vid kruka, ett fat eller behållare, med hål i botten, med ca 3 cm jord och peta ner ärtorna tätt i jorden och häll av blötläggningsvattnet i dina blomkrukor så får dina växter lite näring på köpet. Håll jorden fuktig genom att vattna lite och ofta så får du fina ärtskott på bara en vecka! Klipp av skotten vid behov och ät upp dem innan de blir grova och träiga i smaken. Nästan gratis och väldigt enkelt :)
Alfa-alfa-groddar är också tacksamt att odla men jag återkommer till det i ett annat inlägg framöver.
Glad groddning!

English: Winter is here! The first snowflakes fell over Stockholm today and the darkness feels like it's never ending. The greenhouse is empty and cold but there is still some parsley, kale and Swiss chard to find in the outdoor garden beds. To survive the winter and to get the feeling of my hands in the soil I grow micro greens and sprouts on my windowsill. It's not a great amount of food but they are packed with nutrition and good enough as topping on sandwiches or as some extra added love and care for dinner. I grow sprouts from peas, pak choi, broccoli seeds, kale and alfa-alfa.

The easiest to start with is yellow peas that can be bought in your regular grocery store. Soak them in water for a day or so. Fill a low and wide pot, or some kind of wide container with holes in it, with 3 cm of soil and put the peas thightly in the soil, they don't need to be covered entirely. (And use the soaking water to water your indoor plants.) Keep the soil moist and you will have 10 cm sprouts to harvest in a week. Cut off as needed and make sure to eat them before they grow too long and gets woody. Almost free and very simple!
Alfa-alfa is very easy as well but I'll get back to that another day.
Happy sprouting!

Kommentarer

Populära inlägg